Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Zichyújfalu Község Önkormányzata

8112 Zichyújfalu, Kastélykert 1. Tel.: 06-22/570-088 Fax.: 06-22/570-089 [email protected]

Zichy-tó

Látványosság

A Zichy-tó egy öntözőtónak kialakított állóvíz a falu külterületén.

A tavat a talajvíz mellett a Pálmajortól nem messze eredő Pál-forrás is táplálja, a tó zsilipje pedig a Középső-Hippolyt-árokba vezeti el a vizet. A Középső-Hippolyt-árok nincs egy kilométer hosszú, mivel beletorkollik a tőle keletre folyó Keleti-Hippolyt-árokba. Északra és keletre lombos erdősávok helyezkednek el. Déli részét gát választja el az alacsonyan fekvő rétektől, a gáton földesút halad végig, nyugati részétől néhány száz méterre pedig a 6212-es közút halad el. A tó közelében található Zichyújfalu temetője, amihez érdekes históriák fűződnek.

Az öntözőtó közepén egy mesterséges sziget emelkedik ki.

A tó, melyet néhány éve átalakítottak öntözőtóvá, kisebb mérete ellenére nagyon gazdag madár- és halfajokban. 2011-ben tizenkét ott élő hattyút számoltak össze a falusiak. A tótól északra található vadvédelmi terület egy mocsaras árterületet foglal magába, melyet a Pál-patak (mely a tóba folyik) áraszt el minden tavasszal. Itt számos őzcsalád és egyéb vadak élnek.

V