Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Zichyújfalu Község Önkormányzata

8112 Zichyújfalu, Kastélykert 1. Tel.: 06-22/570-088 Fax.: 06-22/570-089 [email protected]

Bűnmegelőzési ajánlások

Közszolgálati hír

Mindenszentek és halottak napja kapcsán a temetők látogatói részére...

A Veszprémi Rendőrkapitányság fokozott rendőri jelenléttel készül 2018. októbere utolsó és novembere első napjainak temetőlátogatásaira. A szolgálatban lévő állomány fő feladata a közlekedés segítése, illetőleg a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése, megszakítása. Ennek érdekében nem csak egyenruhás, hanem polgári ruhás rendőrök is járőröznek majd a temetőkben és azok környékén. A megnövekedett feladatok elvégzésébe a polgárőrség, a közterület-felügyelet, valamint a temetőgondnokok is bekapcsolódnak.

A városokban azt tanácsoljuk a sírok gondozására érkezőknek, hogy akinek nem feltétlenül muszáj, ne autóval közlekedjen. Így elkerülheti a bosszantó torlódást, illetőleg megelőzhet akár egy koccanásos balesetet is. A legális parkolóhelyek egy idő után elfogyhatnak, ez pedig a hosszabb gyaloglástól ódzkodókat arra ösztönözheti, hogy ott hagyják hátra a gépkocsit, ahol nem szabad.

Nem célszerű komoly értékeket, felesleges iratokat és bankkártyákat magunkkal vinni, hiszen ebben az időszakban jellemzően számos bűnelkövető figyelme fordul a temetők felé. Elsősorban a nők által „otthonhagyhatatlan” retikülök kerülhetnek veszélybe. Amennyiben azt az autó utasterében hagyják hátra, annak gépkocsi-feltörés lehet a következménye, melynek során nem csak lopási kárral, hanem a jármű oldalablakának betöréséből vagy az ajtózár felfeszítéséből létrejövő rongálási kárral is számolni lehet. Ebből következően a táskánkat semmiképpen se hagyjuk kint a gépkocsiban!

A sír gondozása során sokan a sírkövön helyezik el a retikült, majd eközben annak hátat fordítanak, sőt átmenetileg el is távolodnak tőle, amikor az elszáradt növényeket a gyűjtőkonténerbe helyezik, vagy amíg vizet hoznak a csaptól. Ez alkalmi lopások elkövetésére ad lehetőséget.

A magányos temetőlátogató nem feltétlenül képes a sír gondozásának feladatait és értékeinek felügyeletét egyidejűleg megoldani. Javasoljuk, hogy a fiatalabb családtagok kísérjék el idős szüleiket, nagyszüleiket a temetőbe és fordítsanak folyamatos figyelmet vagyonbiztonságukra!

Ezen ajánlások nem csak a jelentős forgalmat lebonyolító városi, hanem a biztonságosnak tűnő, kisebb, falusi temetőkre is érvényesek.

V