Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Zichyújfalu Község Önkormányzata

8112 Zichyújfalu, Kastélykert 1. Tel.: 06-22/570-088 Fax.: 06-22/570-089 [email protected]

Vasútállomás

Közlekedés

A menetrendek megtekintéséhez, kattintson IDE! 


Zichyújfalu a 44-es számú Pusztaszabolcs–Székesfehérvár-vasútvonal egyik állomása, amelyet a vasútvonallal egy időben, 1896-ban nyitott meg a Fejér és Tolna vármegyei HÉV.

Az állomás 1938-ban filmforgatás helyszíne volt, ugyanis Danielle Darrieux ismert francia színésznő egyetlen magyarországi filmjének (Egy pesti éjszaka) egyes jeleneteit Zichyújfaluban vették föl.

A teljes vonal hossza 30 km. Székesfehérvár 22, Pusztaszabolcs pedig 8 kilométerre van a falutól vasúton. A 2008-as pályafelújításnak köszönhetően a vonat a korábbi körülbelül fél óra helyett 23 perc alatt teszi meg a 22 kilométert Székesfehérvárig, Pusztaszabolcs 8 kilométere pedig 7 percbe telik. A felújításból kifolyólag a pályasebesség 80 km/h lett, de a vonatok 225 kilonewtonos tengelyterhelés mellett 100 km/h sebességgel is közlekedhetnek.

Négyvágányos állomás, átmenő vágánya a harmadik. Az első vágány mellett található egy rakodó, melyhez hajdan rámpa is tartozott, melyen az állatokat hajtották föl a vagonokra. Az első vágányból Börgönd-felőli váltókörzetnél kiágazik egy iparvágány, ami a falu ipari parkjába vezet. A felvételi épületen és a raktáron kívül az állomáshoz tartozik egy használaton kívüli lakótömb, két bakterház és egy szintén használaton kívüli irányítótorony is. 2009-ben a vasútvonal felújításakor az állomás három vágányát átépítették, az utasok számára új peront készítettek. A vonal állomásai és megállóhelyei közül Székesfehérvár és Pusztaszabolcs után Zichyújfalu számít a legforgalmasabbnak.

A vasútállomás jegypénztár nélküli.

V